GEOMBRE FANNY


Φάννυ Γεωμπρέ

 

210 8658319, 6944 949854 & fogeobre@gmail.com

 

 

Η Φάννυ Γεωμπρέ είναι Αρχιτέκτων και Εικαστικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, Dörpfeld Gymnasium, και σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Αννοβέρου της Γερμανίας.

Εργάστηκε πολλά χρόνια ως Αρχιτέκτων ελεύθερος επαγγελματίας αλλά και ως στέλεχος Εταιριών του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Η ασχολία της με τις τέχνες ξεκίνησε τα πρώτα της νεανικά χρόνια. Δάσκαλοί της στη ζωγραφική ήταν οι Fritz Klemm, Oswald Pejas, Kurt Sohns, Ελένη Νταλαμπέκη, Βίκυ Αναστασίου, Παναγιώτα Στάικου και Βαγγέλης Παππάς. Στη Χαρακτική οι Kurt Sohns, Βίκυ Αναστασίου και Ράνια Γριμάλδη-Κορομηλά.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Οι πιο πρόσφατες είναι:

·         Τον Ιούνιο του 2018 στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα και τον Οκτώβριο του 2018 στην Πύλη Αμμοχώστου στην Λευκωσία με θέμα τους Αγνοούμενους από τα γεγονότα της Κυπριακής τραγωδίας και τίτλο «Αγνοούμενοι στη σκιά της απουσίας τους».

·         Τον Αύγουστο του 2018 στο Μανιατάκειο Ίδρυμα της Κορώνης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κορώνης με τίτλο «Από-Δράσεις».

·         τον Μάιο του 2019 στην Γκαλερί Γκοβεδάρου στην Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο του 2019 στην Purpur Gallery στην Λαμία στα πλαίσια της έκθεσης με τίτλο «1st Touring for Art: Show me what you got».

Τον Μάρτιο του 2019 είχε ατομική έκθεση στην Ena Art Gallery των Kaplanon Galleries στην Αθήνα, Βαλαωρίτου 9Γ με τίτλο «Προσεγγίσεις».

Έχει λάβει μέρος στην 3η και 4η Art Thessaloniki (11/2018 & 11/2019) με τις Kaplanon Galleries.

Έλαβε επίσης επίσημη πρόσκληση συμμετοχής στην XIIth FLORENCE BIENNALE (18–27 Οκτωβρίου 2019).

Αθήνα, 1-12-2019

 


 

Fanny Geombre

 

+30 210 8658319, +30 6944 949854 & fogeobre@gmail.com

 

 

Fanny Geombre is an Architect and an Artist.

Born in Athens, she graduated from the German School of Athens, Dörpfed Gymnasium, and subsequently from the Technical University of Hanover, Germany, in Architecture.

She practiced Architecture for many years, both as a free-lancer as well as senior staff member in companies of the broad Public Sector.

She practiced art since her early junior years. Her teachers in Painting were Fritz Klemm, Oswald Pejas, Kurt Sohns, Eleni Dalabeki, Vicky Anastasiou, Panagiota Staikou and Vagelis Pappas. In Engraving, her teachers were Kurt Sohns, Vicky Anastasiou and Rania Grimaldi-Koromila.

She participated in numerous group exhibitions so far. The most recent ones are:

·         In June 2018 at the Kakoyannis Foundation in Athens, Greece as well as in October 2018 at the Famagusta Gate in Nicosia, Cyprus, with subject the missing people during the Turkish 1974 invasion in Cyprus under the title “Missing Persons, in the shadow of their life”.

·         In August 2018 at the Maniatakis Foundation in the frame of the Festival of Koroni, Greece, under the title «Escapes».

·         In Mai 2019 at the Govedarou Art Gallery in Thessaloniki, Greece, as well as in June 2019 at the Purpur Art Gallery in Lamia, Greece, participating at the exhibition under the title «1st Touring for Art: Show me what you got».

In March 2019, she had a Solo Show at the Ena Art Gallery of the Kaplanon Galleries in Athens, Greece, under the title «Approaches».

She participated at the 3rd και 4th Art Thessaloniki (11/2018 & 11/2019) in collaboration with the Kaplanon Galleries.

She received an official invitation to participate at the XIIth Florence Biennale, Italy, (18–27 October 2019).

Athens, 1st December, 2019


Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε κάποιο πρωτότυπο έργο, απευθυνθείτε κατευθείαν στον καλλιτέχνη


If you want to buy the orignal artwork, contact  the Artist  directly

The Summer Spirit: (Aqua)

Η σειρά  The Summer Spirit: (Aqua) δημιουργήθηκε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2012.
Την αποτελούν περισσότερες από 50 μικρές ακουαρέλλες (14cmx21cm) δουλεμένες επάνω σε πολύ λεπτό χαρτί (Onion skin paper) σε μικτή τεχνική με μελάνι και λαδοπαστέλ.
Ονειρικά τοπία, λαχτάρα αλλά και ευδαιμονία αναμειγνύονται με ζεστά καλοκαιρινά χρώματα και φως αποδίδοντας αφηρημένες αλλά συχνά και πολύ συγκεκριμένες μαρτυρίες.
Η συγκεκριμένη επιλογή της σειράς εκτέθηκε τον Οκτώβρη του 2013 στο Μουσείο του Σπύρου Βασιλείου στα πλαίσια ομαδικής έκθεσης.


Click Thumbnails to Enlarge with Detailed Information
NEW ARTWORK ARRIVALS
OCTOBER 2022

Για την Φάννυ Γεωμπρέ, η αδιάκοπη διερεύνηση των ορίων της καλλιτεχνικής δημιουργίας φαίνεται να ανακουφίζει - έστω και πρόσκαιρα - την ασίγαστη εσωτερική παρόρμηση για δημιουργία που την χαρακτηρίζει, μια παρόρμηση που εκπορεύεται από την αρχέγονη «αίσθηση του υπάρχειν». Με τον τρόπο αυτό, συνταυτίζοντας την καλλιτεχνική πράξη με το «ζην», κατορθώνει όχι μόνο να διατυπώσει μια δυναμική υπαρξιακή κατάφαση αλλά και να δώσει μορφή και περιεχόμενο σε μια σειρά ευρύτερων θεωρητικών αναζητήσεων που χαρακτηρίζουν την έως τώρα εικαστική διαδρομή της.
Αφορμώντας από ένα εικαστικό ιδίωμα που απορρίπτει εξαρχής την ιδέα της αναπαράστασης ως μίμηση, στρέφεται και πάλι στην γεωμετρική αφαίρεση προκειμένου να διερευνήσει την ιδέα της συμπαντικής αρμονίας, ενός πυθαγόρειου «κόσμου» όπου «η φύση συναρμόστηκε σε κοσμική τάξη από τα άπειρα και τα πεπερασμένα· και όλος ο κόσμος και όσα υπάρχουν εντός του». Η Γεωμπρέ αναγνωρίζει σε αυτόν το αποτύπωμα ενός πρότυπου μοντέλου συμπαντικής ισορροπίας του οποίου η αψεγάδιαστη λειτουργία συνιστά το απόλυτο σημείο αναφοράς, αφού παραπέμπει στην ύπαρξη ενός «απόλυτου», μιας «αλήθειας» που θα μπορούσε ίσως να πάρει και μεταφυσικές αποχρώσεις. Επομένως, οι διαρκείς πειραματισμοί με την φόρμα στους οποίους επιδίδεται με αμείωτο ενθουσιασμό στα έργα της έκθεσης «Κυκλικές αναγωγές», δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μια απόπειρα «επιστροφής» και επανεξέτασης ενός χώρου οικείου, ενός σύμπαντος που μας είναι ήδη γνωστό μέσω της ατταβιστικής μας πρόσδεσης με το σύμπαν και την λειτουργία του. Επικαιροποιώντας προβληματισμούς που απασχολούσαν την τέχνη ήδη από την εποχή του μοντερνισμού, όπως διατυπώθηκαν στα έργα του νεοπλαστικισμού αλλά και στην σκέψη του Kandinsky, πασχίζει να επιτύχει το φαινομενικά παράδοξο της έκφρασης του πνευματικού μέσω της ύλης του καμβά και του χρώματος, επιδιδόμενη σε μια αναγωγή στο δομικά αναγκαίο, στην πλήρη αποψίλωση σύνθεσης και χρώματος. Η αναζήτηση του «ωραίου» απελευθερώνεται από την απαίτηση της δουλικής αναπαράσταση της πραγματικότητας και την μονοδιάστατη αντίληψη της ευθύγραμμης αφηγηματικότητας προκειμένου να επανακαθοριστεί ως αναζήτηση της αλήθειας, ως πλαστική έκφραση απόλυτων αισθητικών σχέσεων.
Στην διαδικασία αυτή, ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι καθοριστικός, αφού από το φαντασιακό δυναμικό που είναι διατεθειμένος να ενεργοποιήσει για την επίτευξη των στόχων του εξαρτάται στην ουσία και ο βαθμός επιτυχίας της εικαστικής διαπραγμάτευσης που επιχειρεί. Η Φάννυ Γεωμπρέ επιλέγει να ανατρέξει στον κύκλο,
τον οποίο εκλαμβάνει ως έκφραση των αυτόνομων επί μέρους οντοτήτων που συνθέτουν το Όλον, αναγορεύοντας τον σε δομικό στοιχείο των συνθέσεων της. Έτσι, ο κύκλος, μεταλλασσόμενος διαρκώς, σε δίσκο, σφαίρα ή ως μέρος ευρύτερων βιομορφικών σχηματισμών, αποτελεί μια συνειδητή επιλογή η οποία δικαιώνεται απολύτως, αφού η καλλιτέχνης κατορθώνει με επιτυχία να αποκαταστήσει την αρχετυπική του διάσταση ως σύμβολο της αέναης ροής και της καθολικής περιληπτικότητας του σύμπαντος, έκφραση της ζωτικής δύναμης και του θείου. Με τον τρόπο αυτό οι συνθέσεις της αποκτούν μοναδική εγκυρότητα, αφού συνδυάζουν την επικαιρότητα της γόνιμης επανερμηνείας παλαιότερων σχημάτων με την εγκυρότητα της ευτυχούς διαπραγμάτευσης της οντολογικής «αλήθειας» που διαπνέει τις αναζητήσεις της δημιουργού. Τελικός αποδέκτης ο ενεργοποιημένος θεατής, ευφορούμενος εντέλει από την δυναμική του σύμπραξη σε ένα μοναδικό εικαστικό «διαλέγεσθαι».
Σωτηροπούλου Χριστίνα
Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια
ΕΠΙΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟ ΚΟΛΑΖ
NEW ARTWORK ARRIVALS
DECEMBER 2019

Φωτογραφίες των 2 έργων της τελευταίας μου συμμετοχής στην Art Thessaloniki.

Είναι 60x90cm έκαστο, μικτής τεχνικής και με τίτλο: "Μετάλλαξη" το πρώτο και "Απόκρυψη" το δεύτερο.

NEW ARTWORK ARRIVALS
OCTOBER 2019

Summer Confetti


Η μεταμοντέρνα θεωρία της τέχνης, υπό της επίδραση της κοσμογονικής Οδύσσειας του James Joyce, πολύ συχνά έχει ανατρέξει στην μυθολογική μορφή του Πρωτέα προκειμένου να περιγράψει την εικόνα του αρχετυπικού  δημιουργού και να προσδιορίσει επακριβώς τον τρόπο με τον οποίο φιλοδοξεί να προσεγγίσει την διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Εφορμώμενος από τον Ομηρικό χαρακτήρα που χαρακτηρίζεται από την ικανότητα της αέναης αλλαγής και μεταμόρφωσης, ο ήρωας του Joyce είναι ένας καλλιτέχνης που ουσιαστικά παθιάζεται με το εγχείρημα της αποτύπωσης της μεταβαλλόμενης  πραγματικότητας. Πασχίζει αδιάκοπα, μέσω του έργου του, να αντιπαρατεθεί με τα όρια της δικής του κατανόησης του κόσμου και των φαινομένων του αλλά και με τους περιορισμούς και τα αδιέξοδα των δημιουργικών του μέσων.

Στην ουσία, ο Πρωτέας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συμβολική εικόνα του σύγχρονου καλλιτέχνη, ο οποίος καλείται σε καθημερινή βάση να αναζητεί αδιάκοπα νέους τρόπους έκφρασης για να περιγράψει μια πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, εναλλαγές και πολλαπλές ερμηνείες. Μπροστά σ’ αυτό το τιτάνιο καθήκον, ο εφησυχασμός και η παγίωση μιας «καλλιτεχνικής ταυτότητας», ενός «προσωπικού ύφους», που οι παραδοσιακοί κριτικοί τέχνης συνήθιζαν να χαρακτηρίζουν ως το απόλυτο ζητούμενο κάθε επιτυχημένου δημιουργού φαίνονται  πλέον έννοιες όχι απλώς παρωχημένες αλλά επικίνδυνες. Αντιθέτως, καθήκον του σύγχρονου δημιουργού είναι η διαρκής εγρήγορση, η αμφισβήτηση και η αναθεώρηση ακόμη και όσων μέχρι πρότινος μπορεί να φαίνονταν σταθερές αξίες.

Στην έκθεση «Προσεγγίσεις», η Φάννυ Γεωμπρέ φαίνεται πως ασπάζεται την ανάγκη για πολυσχιδή αναζήτηση των καλλιτεχνικών της μέσων και, κατ’ επέκταση, πολλαπλή ερμηνεία των επάλληλων επιπέδων της πραγματικότητας, χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν δημιουργό ανοιχτό στις προκλήσεις και ικανό να διεκπεραιώσει με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα.

Στα έργα της, ακολουθώντας χωρίς φόβο μια γνήσια επιθυμία πειραματισμού και εξαντλητικής διερεύνηση των μέσων που έχει στη διάθεσή της, κατορθώνει να στήσει μια νέα, δυναμική πρόταση που διακρίνεται για την ευρύτητα και την φρεσκάδα της. Καθένα στοιχειοθετεί μια αυτάρκη θεώρηση του κόσμου, μια ελκυστική αντανάκλαση της υλικότητας του κόσμου που μας περιβάλλει, όπως όμως αυτό έχει μεταστοιχειωθεί μέσω της ελευθερίας της καλλιτεχνικής φαντασίας της δημιουργού.

Ακολουθώντας με συνέπεια το πρότυπο του Πρωτέα, η Φάννυ Γεωμπρέ προσεγγίζει διαφορετικά, με κάθε έργο της, την αρχική ουσία, το «πρώτον» από το οποίο προέκυψε η πραγματικότητα με τις άπειρες παραλλαγές της. Κάθε έργο είναι μια καινούργια, εξίσου έγκυρη και αυτούσια, απόπειρα εικαστικής ερμηνείας του κόσμου που μας περιβάλλει, μια πρόταση που έχει χτιστεί με βάση τη φόρμα και το χρώμα, μια γοητευτική περιδίνηση σ’ έναν κόσμο ταυτοχρόνως τόσο οικείο και ανοίκειο, τον κόσμο μιας αυθεντικής δημιουργού.



Χριστίνα Σωτηροπούλου
Ιστορικός Τέχνης

NEW ARTWORK ARRIVALS
APRIL 2019

Φωτογραφία

© Όλα τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην ιστοσελιδα του ALESARTE ©  αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δημοσιεύονται όπως μας αποστέλλονται  - με δική τους ευθύνη - ως αυθεντικά έργα των ίδιων των καλλιτεχνών.Τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών προστατεύονται από την εθνική, κοινοτική και διεθνή νομοθεσία. Κάθε εκτύπωση, αναπαραγωγή και διανομή απαγορεύεται αυστηρά.
© All of the images on this website  ALESARTE ©  are copyrighted original artworks bythe author and are protected by international copy right law. No materials in this web site may be reproduced, copied, downloaded, or used in any form without permission.    
© Les œuvres d'Art présentes sur  ALESARTE ©  sont soumises aux dispositions des différentes législations nationales et internationales sur la protection des droits d'auteurs. Toute reproduction ou utilisation des œuvres de cette galerie est interdite sans autorisation écrite de l'artiste.

Translate This Page