MAKRAS  STRATOS


ΜΑΚΡΑΣ  ΣΤΡΑΤΟΣ

Ο Στράτος  Μάκρας γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Τελείωσε την Ιωνίδειο Σχολή το 1965. Σπούδασε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστήμιου της Αθήνας, συνέχισε στο Πανεπιστήμιου του Nancy (Γαλλία) και διορίστηκε το 1977 καθηγητής μαθηματικών. Με υποτροφία του ΙΚΥ έκανε διδακτορική διατριβή στα Μαθηματικά (Τοπολογική Άλγεβρα). Έχει γράψει αρκετά βιβλία μαθηματικών για το Γυμνάσιο και το Λύκειο και ένα για το Πανεπιστήμιο μαζί με τον καθηγητή Σπύρο Ζερβό. Την περίοδο 2005-2006, όντας αποσπασμένος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο «Βρυξέλλες ΙΙΙ» παρακολούθησε για ένα εξάμηνο μαθήματα του Χρήστου Βουγιουκλή στην Académie de  Beaux -Arts του WatermaelBoitsfort (Βρυξέλλες). Από τότε έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην ζωγραφική .


MAKRAS  STRATOS

Stratos Makras est né au Pirée en 1947. En 1965, après ses études secondaires au lycée Ionidios du Pirée, il est entré à la faculté de mathématiques de l’Université  d’Athènes, puis a poursuivi son cursus a l’Université de Nancy en France avant d’être nomme professeur des Lycées en 1977.  Il a fait une thèse de doctorat, en tant que boursier d’Etat en Algèbre Topologique. Il est l’auteur et co-auteur de plusieurs manuels de mathématiques destinés aux élèves de l’enseignement secondaire et co-auteur d’un livre pour les étudiants du Supérieur avec le Professeur Spyros Zervos. Durant les années 2005-2006 où il avait été détaché à l’Ecole européenne« Bruxelles III », il a suivi les cours de Christos Vougiouklis à l’Académie des Beaux-Arts de Watermael-Boisfort (Bruxelles). Depuis, il consacre la plupart de son temps à la peinture.


Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε το πρωτότυπο, απευθυνθείτε κατευθείαν στον καλλιτέχνη  (+306973309088 +302110170366)

If you want to buy the original, contact  the Artist directly (+306973309088 , +302110170366)

Si vous souhaitez acheter l'original, contactez directement l'artiste


NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ 

OCTOBER- NOVEMBER- DECEMBER 2015

NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ 
SEPTEMBER  2015


NEW ARTWORK ARRIVALS
APRIL 2024
NEW ARTWORK ARRIVALS
MARCH 2024
NEW ARTWORK ARRIVALS
NOVEMBER 2022
NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
DECEMBER 2019
NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
OCTOBER 2018
 
NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
MARCH 2018

απο την σειρά "Άνθρωποι του μετρό"

NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
JANUARY 2018

NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
November 2017

Γεια σας και πάλι!
Επανέρχομαι για λίγο δηλαδή τι λίγο, ελάχιστο.
Για να μη νομίζετε ότι όλο αυτό τον καιρό δεν ζωγράφιζα τίποτα και με πάρετε για οκνηρό επανέρχομαι, λοιπόν, απολογούμενος.
Η άφιξη και τέταρτου εγγονακίου, περιόρισε αρκετά, από τον Σεπτέμβριο που αναλάβαμε εγγονοφύλαξη, την χρήση του ατελιέ κρεβατοκάμαρας ( και ο Μαγκρίτ ζωγράφιζε στο σαλόνι αλλά ας μην κάνουμε συγκρίσεις).
Ιδού λοιπόν δυο "προπονήσεις" με αντίγραφα (λεπτομερειών) μεγάλων ζωγράφων και κάτι άλλο: Μια προσωπογραφία σε πέντε φάσεις για να δείτε, όσοι ενδιαφέρεστε, για το πως εργαζόμεθα σιγά-σιγά. Σκιτσάκι, βερντάτσιο για τις σκιές, τα πρώτα χρώματα, τα δεύτερα χρώματα και οι διορθώσεις. Πέντε ημέρες από δυο-τρεις ώρες την ημέρα μα κενό δυο ημερών σε κάθε φάση για στέγνωμα.
Υ.Γ. Έχω κάνει και κάτι ακουαρελίτσες αλλά άλλη φορά.


NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
July 2017
                                        άνθρωποι στο μετρό                                                                                               les gens dans le métro
NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
May-June 2017
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΚΡΑ
Τελευταίως περνάω περίοδο μαθητείας και αντιγράφω αυτά που μου αρέσουν. Ιδού λοιπόν δύο έργα του Αμερικάνου Andrew Wyeth και ένα του Δανού Vilhelm Hammershoi που μου αρέσουν διότι ακούγονται οι ήχοι της σιωπής.

Dernièrement, je passe une période l'apprentissage et je copie des œuvres  que j'aime bien. Voici donc deux œuvres de l' américain Andrew Wyeth et un de danois Vilhelm Hammershoi que j'aime parce qu'on entend les sons du silence
NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
March-April 2017

Mattia Preti 1655-1660
Ludovico Carracci - Susannah And The Elders 1616
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΚΡΑ

Γεια σας και καλό μήνα!

H ιστορία της Σωσσάνης και η ζωγραφική.
Όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι της Αναγέννησης ζωγράφισαν γυμνά. Ενδιαφέρον θέμα και δύσκολο. Ο βασικός χορηγός των ζωγράφων της εποχής ήταν η εκκλησία. Τα ανδρικά γυμνά ήταν πιο ανεκτά, τα γυναικεία πολύ λιγότερο έως καθόλου εκτός αν είχαν κάποιο θρησκευτικό ή φιλοσοφικό υπόβαθρο. Καθώς το γυμνό ήταν και είναι το δυσκολότερο και πιο ενδιαφέρον ,από εικαστικής, βεβαίως, απόψεως θέμα, οι άμοιροι οι ζωγράφοι είχαν ξετινάξει την Ελληνική και Ρωμαϊκή μυθολογία και την Παλαιά Διαθήκη (διότι η Καινή δεν προσφέρεται δια γυμνά). Στο γυμνό ο ζωγράφος ακονίζει τα πινέλα του, έλεγε ένας γνωστός μου καλλιτέχνης.
Οι ευκαιρίες ή, αν θέλετε προσχήματα, που έδινε η μυθολογία ήταν, πρακτικώς άπειρα. Στην Παλαιά Διαθήκη χρειαζόταν περισσότερο ψάξιμο αλλά όλο και κάτι έβρισκαν και το συμπλήρωναν με την φαντασία που διέθεταν. Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ήταν η «ποιότητα» των μοντέλων. Ποια καθωσπρέπει γυναίκα της εποχής θα ποζάρει γυμνή ως μοντέλο για την Εύα ας πούμε; Έτσι τα μοντέλα ήταν γκαρσόνες της ταβέρνας, πόρνες, φυλακισμένες κλπ. Αυτό βέβαια σκανδάλιζε τους χορηγούς αλλά όπως γνωρίζομε και από το σχολείο ἀνάγκᾳ δ᾿ οὐδὲ θεοί μάχονται !
Ένα από τα αγαπημένα θέματα των ζωγράφων ήταν η ιστορία της Σωσσάνης και των γερόντων. Την ιστορία μπορείτε να την βρείτε στο διαδίκτυο ή στο κεφάλαιο 13 του βιβλίου του Δανιήλ όσοι διαθέτετε την Παλαιά Διαθήκη. Να την διηγηθώ συντόμως για να μην την ψάχνετε.
Στη Βαβυλώνα κατοικούσε ένας πλούσιος Ιουδαίος που ονομαζόταν Ιωακείμ. Αυτός είχε σύζυγο μια πολύ ωραία και συνετή γυναίκα που το όνομά της ήταν Σωσάννα. Κάποια χρονιά αναδείχτηκαν από το λαό δύο πρεσβύτεροι, δηλαδή γέροντες κατά την ηλικία, ως κριτές. Δικαστές με άλλα λόγια. Γνωρίζομε όμως, και πάλι από το σχολείο, ότι «Ο λύκος κι αν γέρασε και άλλαξε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη του άλλαξε, μήτε την κεφαλή του» Έτσι οι άθλιοι αυτοί γέροντες έβαλαν στο μάτι την Σωσάννα! Άρχισαν να σύχναζουν στό σπίτι του Ιωακείμ καί της Σωσσάνας, επειδή,δήθεν, ήθελαν να συμβουλεύονται καί νά ζητουν τη γνώμη του Ιωακείμ πάνω στα διάφορα θέματα που αντιμετώπιζαν. Μια μέρα, οι δύο πρεσβύτεροι παραμόνευαν και είδαν τη Σωσάννα που μπήκε ως συνήθως με δύο θεραπαινίδες στον κήπο της. Ήθελε να να κάνει το μπάνιο της στον κήπο γιατί έκανε ζέστη. Δεν ήταν κανείς εκεί, εκτός από τους δύο πρεσβυτέρους, που ήταν κρυμμένοι και κοίταζαν. Η Σωσάννα είπε στις θεραπαινίδες της: «Φέρτε μου λάδι και αλοιφή και κλείστε τις πόρτες του κήπου για να κάνω μπάνιο». Μόλις έφυγαν οι θεραπαινίδες μπούκαραν οι γέροντες και έκαναν ανήθικες προτάσεις στην Σωσάννα . «Έλα, μη μας αρνηθείς να ενωθείς μαζί μας, αλλιώς θα σε κατηγορήσουμε ότι ήταν μαζί σου κάποιος νεαρός και γι’ αυτό έδιωξες τις δούλες από κοντά σου». Η Σωσάννα δεν υπέκυψε, ξέφυγε από τα μιαρά χέρια των πονηρών γερόντων και όπως ήταν φυσικό, κατηγορήθηκε από τους γέροντες! Γλύτωσε όμως την τελευταία στιγμή τον λιθοβολισμό, διότι, ενώ το νοήμον κοινό πίστεψε τους σεβάσμιους γέροντες , ο Δανιήλ, ο οποίος ήταν και βασιλικός σύμβουλος, ρώτησε χωριστά τον κάθε γέροντα κοντά σε τι θάμνο αμάρτησε η Σωσάννα. Ο ένας είπε πουρνάρι, ο άλλος είπε σκίνο αθώα η Σωσάννα!
Με το θέμα αυτό έχουν γίνει δεκάδες θαυμάσιοι πίνακες (αναρτώ μερικούς).Ο πρώτος πίνακας είναι
Mattia Preti 1655-1660, ο δεύτερος τoυ πλέον πονηρού από την οικογένεια Carracci, Ludovico Carracci 1616.
Τα μοντέλα τους,οι ζωγράφοι της Αναγέννησης τα έβρισκαν όπως είπαμε στα καταγώγια της περιοχής τους. Εγώ, πρώτον δυσκολεύομαι να βρω μοντέλα και δεύτερον δεν διαθέτω μεγάλο καβαλέτο διότι δεν έχω αρκετό χώρο. Επειδή όμως το θέμα είναι ενδιαφέρον και , την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ζωγραφίζω και εγώ επιμένοντας σε μια όψη: Την απειλή.
Αυτά που έκανα εγώ μπορείτε να τα δείτε στη εξής ιστοσελίδα
http://stratosmakrasart.tumblr.com/

NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
January - February 2017
ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΚΡΑ (1) (Ιανουάριος 2017)
Καλημέρα σας! Αίσιον και ευτυχές το νέον έτος!
Ο φίλος μου ο εικαστικός είχε περισσότερο χρόνο και, γοητευμένος από το "κορίτσι με το μαργαριτάρι" του Johannes Vermeer έκανε και αυτός μερικά που μπορείτε να τα δείτε εδώ http://stratosmakrasart.tumblr.com/archive
Bonjour! Bonne Année et Bonne santé!
Mon ami l'artiste avait plus de temps, fasciné par la «fille à la perle" de Johannes Vermeer a fait quelques-unes que vous pouvez voir ici
http://stratosmakrasart.tumblr.com/archive

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΚΡΑ (2) (Φεβρουάριος 2017)
Γεια σας! Άργησα κάπως αυτόν τον μήνα.Ζωγράφισα όμως διάφορα, μεταξύ των οποίων και τα εξής 1) Κατά τη πρόσφατη επίσκεψή μας στο εξωτικό Λονδίνο όπου, όπως γνωρίζετε, έχομε απλωμένο τραχανά, μου ζητήθηκε να κάνω, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, ένα αντίγραφο του πολύ ωραίου πίνακα του Goya:Donna Isabel Cobos de Porcel (1804) Που βρίσκεται στην NATIONAL GALLERY ( δεν τις ξαναπάω βόλτα εκεί γιατί μετά μου βάζουν δύσκολα) Έκοψα λίγο από το κάτω μέρος του πρωτοτύπου, διότι το καβαλέτο μου δεν είναι αρκετά μεγάλο και έκανα ότι μπορούσα. 2) Έκανα άλλο ένα κορίτσι με μαργαριταρένιο ενώτιο και 3) Μια ακουαρελίτσα αναμνήσεων από τα ωραία Βόσγια όρη που χωρίζουν την Αλσατία από την Λωρραίνη ( το λεξικό του google μου λέει να διορθώσω το Λωρραίνη και να γράψω Χλωρίνη αλλά δεν το ακούω!). Θα με συγχωρήσετε ελπίζω για την φωτογράφιση των πινάκων αλλά δεν τα καταφέρνω). Γεια σας και πάλι!
NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ
November - December 2016

Αντίγραφα έργων του Νικολάου Γύζη
"Γιάντες", -21χ24cm
"Ηλικιωμένος με κόκκινο φέσι", -21χ24cm
Αντίγραφα έργων του  Ρούμπενς
 Αντίγραφο απο το έργο του Ρούμπενς
 "Το ψάθινο καπέλο"

 Λάδι σε μουσαμά, 40Χ50cm
"Κεφάλι κοριτσιού".
Mολύβια σε χαρτί από ένα σχέδιο του Ρούμπενς,
22Χ22 cm περίπου

September - October   2016


 MAY- JUNE 2016

  NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ 

  MARS - APRIL  2016

           NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ

                    JANUARY- FEBRUARY 2016



NEW ARTWORK - ΝΕΑ ΕΡΓΑ

JUNE 2015

Translate This Page

© Όλα τα έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην ιστοσελιδα του ALESARTE © αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των δημιουργών τους και δημοσιεύονται όπως μας αποστέλλονται  - με δική τους ευθύνη - ως αυθεντικά έργα των ίδιων των καλλιτεχνών.Τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών προστατεύονται από την εθνική, κοινοτική και διεθνή νομοθεσία. Κάθε εκτύπωση, αναπαραγωγή και διανομή απαγορεύεται αυστηρά.
© All of the images on this website   ALESARTE © are copyrighted original artworks by the author and are protected by international copy right law. No materials in this web site may be reproduced, copied, downloaded, or used in any form without permission.
© Les œuvres d'Art présentes sur  ALESARTE ©  sont soumises aux dispositions des différentes législations nationales et internationales sur la protection des droits d'auteurs. Toute reproduction ou utilisation des œuvres de cette galerie est interdite sans autorisation écrite de l'artiste.